Bez vize není provize! - #2 Newsletter

Bez vize není provize! - #2 Newsletter

Ahoj hlboká duša!

Tento týždeň, konkrétne 19. Januára, bol takzvaný "Quitter's day". Je to deň, kedy vraj štatisticky najviac ľudí porušuje svoje novoročné predsavzatia. 

19 dní je veru nič moc 🙃

 Problémom u nás ale častokrát nie je slabá vôľa ale skôr nesprávny prístup. Dávame si novoročné predsavzatia, ktoré sú niekedy naozaj radikálne. Na to, aby sme si zaviedli nový pozitívny návyk na dlhodobo, musíme začať postupne a zľahka. 

Do Hlbiny sme taktiež vložili viacero akčný kariet, ktoré nás majú k novým návykom priviesť. Či už ide o čítanie kníh, pohyb, písanie, reflexiu, alebo rozvíjanie našich vzťahov. Dôležité je taktiež vedieť čomu sa chceme vyhýbať, čo už robiť nechceme - takzvané inverzné predsavzatie. Vyhýbať sa zlému je niekedy jednoduchšie ako dosahovať niečo ideálne.

Ako efektívne pristupovať k predsavzatiam a plánovaniu? 📝

Tiež som sa nad touto otázkou koncom roka zamýšľal. 

Čo je podľa mňa dôležité sú tri veci.

1. Urob si predsavzatia alebo plány na rôzne oblasti svojho života. Separátne predsavzatia by sme si mali naplánovať ku oblasti kariéry, vzťahov (láska, rodina, priatelia), zdravia a aj radosti (projekty, ktoré ťa bavia, cestovanie, nové zážitky...). Rozlišujme tieto plány na dlhodobé ale aj krátkodobé.

2. Nenechávajme si plánovanie a predsavzatia iba na koniec roka. Vyhodnocujme si ako sa nám v našich plánoch a predsavzatiach darí priebežne, najlepšie raz mesačne. Toto je veľmi dôležité. Každý mesiac si tak môžeme sami sebe nastaviť zrkadlo a zhodnotiť ako sa nám v jednotlivých oblastiach darí a kde musíme ešte lepšie zapracovať. Táto priebežná spätná väzba nás bude motivovať pokračovať ďalej a neustále sa zlepšovať. 

3. Buďme vo svojich plánoch a cieľoch flexibilní, pozerajme sa na ne s nadhľadom. Nie je dôležité schudnúť presne 5 kíl, dôležité je cítiť sa zdravo a mať rád svoje telo. Nie je dôležité zarábať o X Eur mesačne viac, dôležité je finančne sa zastabilizovať. 

Ak sa chceš do témy efektívneho vytvárania návykov ponoriť hlbšie, určite odporúčam knihu Atómové návyky od James Clear. 

Nie každý človek je plánovací typ. Ani ja som nebol, jednoducho z lenivosti. Tých pár minút strávených nad papierom ale môže iba pomôcť. Celkovo, len tak si sadnúť a bez rozptýlení si písať je istý typ psychohygieny, čomu nevenujeme tak veľa času ako by sme mohli.

A nezabudni na výrok, ktorý som si osvojil od môjho českého kamaráta Karla.

Bez vize není provize!

Andrej