10 tipov ako lepšie konverzovať vo dvojici

10 tipov ako lepšie konverzovať vo dvojici

Schopnosť viesť rozhovor je možno najviac prehliadanou zručnosťou, ktorú sa nám nedarí naučiť. Deti trávia každý deň hodiny tým, že sa zaoberajú myšlienkami a interagujú prostredníctvom displejov. Len zriedka majú príležitosť zdokonaľovať svoje zručnosti v oblasti medziľudskej komunikácie (nehovoriac o dobe covidových obmedzení). Možno to znie ako smiešna otázka, ale musíme si ju položiť: 

Existuje nejaká zručnosť 21.storočia, ktorá je dôležitejšia ako schopnosť udržať súvislú, sebavedomú konverzáciu? 

Rozprávam sa s ľuďmi, ktorých mám rada. Rozprávam sa s ľuďmi, ktorých rada nemám. Rozprávam sa s ľuďmi, s ktorými hlboko nesúhlasím na osobnej úrovni. Ale stále sa s nimi výborne rozprávam." Celeste Headlee sa vo svojej Ted talk prednáške delí o 10 užitočných pravidiel pre lepšie rozhovory. Jej video patrí medzi najvzhliadnutejšie ted videá vôbec a nebudem preháňať ak poviem, že vám môže doslova zmeniť život. Lebo život je vlastne jeden veľký rozhovor. A viesť takýto rozhovor nás nikto nikdy neučil. Preto som si povedala, že vám sprostredkujem túto prednášku v krátkom článku. 

10 tipov ako zlepšiť svoju konverzáciu

1. Nerobte viac vecí naraz

Buďte prítomní. Nepremýšľajte o hádke, ktorú ste mali so šéfom. Nepremýšľajte o tom, čo budete mať na večeru. Ak chcete odísť z konverzácie, tak z nej jednoducho odíďte. Nebuďte napoly v nej a napoly mimo.

2. Nepoučujte

Vstupujte do každej konverzácie s tým, že sa z nej môžete niečo naučiť. Ozajstné načúvanie vyžaduje odložiť sám seba bokom. A občas to znamená odložiť bokom váš osobný názor. Pri každom rozhovore predpokladajte, že sa máte čo naučiť. Každý, koho stretnete, vie niečo, čo vy nie."

3. Používajte otvorené otázky

Začínajte svoje otázky s kto, čo, kedy, kde, prečo alebo ako. Skúste sa pýtať na veci typu: Aké to bolo?", Aký je to pocit?" Dáte tak ľuďom možnosť sa na chvíľu zastaviť a popremýšľať o tom do hĺbky.

4. Držte sa prúdu

S niekým sa bavíte, a v tom si spomeniete, že ste zabudli vyložiť práčku. V mysli vám vyskočí príbeh a iné myšlenky. Tak ako prišli, nechajte ich odísť a opať sa vnorte do prúdu rozhovoru.

5. Ak niečo neviete, tak to povedzte

Buďte opatrní s tým, v čom sa vydávate za experta a o čom vyhlasujete, že ste si tým istí. Ak niečo neviete, povedzte to. Vaše reči by nemali byť prázdne.

6. Neporovnávajte svoje skúsenosti s inými

Keď vám niekto povie, že stratil člena rodiny, nezačínajte mu vykladať o tom, ako ste aj vy stratili člena rodiny. Nie je to to isté. Všetky zážitky sú individuálne. A navyše to nie je o vás. Konverzácie nie sú príležitosťou pre vyzdvihovanie seba samého.

7. Neopakujte sa

Pôsobí to povýšenecky a navyše to nudí. Máme tendenciu to robiť často. Zvlášť v pracovných konverzáciách, alebo v rozhovoroch s našimi deťmi, keď máme niečo zásadné, tak to opakujeme stále znova a znova. Nerobte to.

8. Nezachádzajte do detailov

Úprimne, ľudí nezaujímajú roky, mená, presné dáta, všetky tie detaily, ktoré pracne dolujete z pamäte. Ľudí to nezaujíma. Čo ich zaujíma, ste vy. Zaujíma ich, akí ste, čo máte spoločné. Takže zabudnite na detaily. Vynechajte ich.

9. Počúvajte

Väčšina z nás nepočúva s úmyslom porozumieť. Počúvame s úmyslom odpovedať." Venovať niekomu naozajstnú sústredenú pozornosť, dá zabrať, ale ak to nedokážete urobiť, potom nevediete konverzáciu. Ste potom iba dvaja ľudia vykrikujúci sotva súvisiace vety na rovnakom mieste.

10. Buďte struční

Dobrá konverzácia je ako minisukňa: dostatočne krátka, aby udržala záujem, ale dostatočne dlhá, aby obsiahla tému.

Bonusová rada na záver:

Mlčte čo najčastejšie, majte otvorenú myseľ a buďte vždy pripravení žasnúť. Všetko sa to zužuje na ten istý a základný koncept, a to:: Zaujímajte sa o iných ľudí. Choďte von, rozprávajte sa s ľuďmi, počúvajte ich," hovorí Celeste a dodáva:

„A čo je najdôležitejšie, buďte pripravení ostať v údive."

 

Zdroj: Celeste Headlee: 10 ways to have a better conversation