Morning pages alebo aj ranné stránky

Morning pages alebo aj ranné stránky

Ranné stránky sú metóda, ktorú spopularizovala autorka Julia Cameron vo svojej knihe "Cesta umelca". Ide pri nej o to, že každé ráno napíšete tri strany prúdu vedomia, ideálne ako jednu z prvých vecí, hneď po prebudení. Cieľom ranných stránok je vyčistiť myseľ od neporiadku, vyjadriť svoje myšlienky a pocity a stimulovať kreativitu. Majú byť formou sebareflexie a spôsobom, ako sa dostať do svojho vnútorného sveta bez toho, aby sme ho kritizovali a súdili. Ranné stránky vám môžu pomôcť získať nadhľad, znížiť úzkosť a zlepšiť celkovú pohodu.

Ranné stránky nie sú nástrojom na zlepšenie písania. Nie sú určené len pre spisovateľov a rozhodne nie sú formou umenia. Píšte, čokoľvek vás napadne – divné, vtipné, nudné, banálne, poetické, trápne. Neexistuje žiadny správny spôsob, ako zaplniť ranné stránky.

Julie Cameronová, autorka tejto techniky, trvá na tom, aby sa ranné stránky písali rukou, a nie na mobile či počítači, ako to dnes mnohí uprednostňujú. Rýchlosť je nepriateľ. Písanie rukou trvá dlhšie a pomalosť nás spája s naším emočným svetom. Pri písaní rukou sme úprimnejší. Na začiatku sa vám to môže zdať ťažkopádne, ale čas sa postará aj o túto výzvu.

Existujú len tri pravidlá:

1. Ranné stránky píšte hneď ráno, pretože vtedy vám poslúžia najlepšie.

2. Nevzdávajte sa v polovici, ak vám dôjdu témy na písanie. Ak neviete, o čom písať, napíšte: „Neviem, o čom mám písať“ a pokračujte, kým nedokončíte svoje tri strany. Môžete písať naozaj čokoľvek: pozitívne afirmácie, ciele na nasledujúci rok, veci, za ktoré ste vďační a podobne.

3. Píšte rukou.

Ranné stránky provokujú, objasňujú, upokojujú, nabádajú, určujú priority a synchronizujú deň. Ranné stránky píšem už niekoľko mesiacov a vďačím im za veľa. Je len málo kníh, ku ktorým sa vraciam s takou obľubou ako k Umelcovej ceste od Julie Cameronovej.